Moje izkušnje “pogovarjanja” z bazenom


Če ste podobni meni, potem verjetno bolj uživate v kopanju v bazenu kot pri čiščenju le tega.

Meni je to res neprijetno. Dejstvo pa je žal takšno, da je pravilno in redno čiščenje bazena bistvenega pomena za varno kopanje,

uživanje in igranje v vodi.Zagotovo se stinjate, da ni boljšega občutka, ko skočiš v popolnoma čist bazen,..., vendar...


Bazen imam šele nekaj tednov. Ter verjetno ste mnogi že šli skozi proces, kako, na kakšen način in kaj je potrebno vedeti o čiščenju bazena.

Če vam zaupam, me spominja uravnavanje pravih razmer spominja na moj gromozanski 400 l akvarij.

Vedno se nekje lahko zalomi in potem je potrebno znova najti pravo ravnovesje.

Vem nekaj, da nevihte, dež, visoke temperature narekujejo tempo “ukvarjanja in pogovarjanja” z bazenom. Imeti bazen je pravzaprav hobi in z vodo v bazenu se je potrebno 


ukvarjati skrbno, dan za dnem. 

 

Niste prepričani, kje in kako začeti?

Delim z vami to kar sem se naučila v teh nekaj tednih… (nekaj zanimivih in nekaj dologčasnih)

 

1. Vsak dan: preverite nivo sanitizerja in zaženite filtracijske sisteme (ja res je vsak dan)

Kar zadeva vzdrževanje bazenov je dnevni pregled ključnega pomena za ohranjanje sveže in čiste vode vašega bazena, predvsem v vrhuncu plavalne sezone.  Filtriranje vode naj bo vsaj 6 do 8 ur.


2. Vsaka dva dni: preverite raven klora in pH v bazenu


Kadar gre za vzdrževanje bazena je potrebno preveriti vsaka dva dni raven klora in vrednostpH v bazenu, predvsem pa v obdobju vročih dni ali močnih nalivov.

Priporočena (idealna) pH vrednost vode je 7.0 do 7.4. pH, vsebnost klora pa od 0,6 do 1,0 mg / l. Poskrbeti je potrebno, da sta vsebnost klora in pH vrednost zmeraj v območju priporočene vrednosti.

 

Kadar je pH vrednost vode nižja od 7,0, je voda kisla in deluje korozivno na vse kovinske dele črpalk, toplotnih izmenjevalcev...

Kadar je pH vrednost nad 7,6, pride do izločanja mineralnih snovi (bele obloge na bazenu), kopanje povzroča srbečo kožo in pekoče oči. Dezinfekcijska sredstva delujejo z

zmanjšano močjo, to pa privede do težav pri vzdrževanju higiensko neoporečne vode.


Se sprašujete kako?

Za merjenje vsebnosti klora in pH vrednosti uporabimo merilec za pH in merilec za klor. Sunkovito kloriranje pa izvedemo s klor granulatom. Dolgoročno vsebnost klora

zagotavljamo z velikimi klorovimi ali multifunkcijskimi tabletami. Osnovna razlika je v tem, da imajo slednje dodano sredstvo proti algam in sredstvo za bistrenje bazenske vode.

 

Multifunkcijske tablete so prav tako počasi topne, z več kot 80% aktivnega klora. Uporabljamo jih za dezinfekcijo, zatiranje alg in bistrenje vode. Stabilizirane so proti hitri razgradnji klora.

 

 3. Tedensko: očistite košaro v bazenu

Nihče ne želi plavati z lasmi drugih ljudi, niti z dlakami hišnih ljubljenčkov. Super je, da vsak teden očistite košaro s skimerjem, posodo za lase in dlake v filtrirni črpalki.

Prav tako je pomembno, da stene in tla bazena redno ščetkate ali sesate.

 

4. Mesečno: ponovno uravnotežite vodo v bazenu in ponovno sperite svoj peščeni filter

Rečemo mesečno, vendar se to lahko spremeni, odvisno od tega, kako pogosto uporabljate svoj bazen in ali je deževalo.

Ali ste vedeli, da če želite ponovno uravnotežiti vodo v bazenu, vzemite vzorec iz globine komolca (no jaz tega nisem vedela).  Najbolj zoprne pa so alge


Ko misliš, da si že res končal, pa pridejo na "obisk" alge.  Kot v akvariju, povsod rastejo in ovirajo pogled. V bazenu pa, ko stene in tla postanejo "sluzasta", spolzka ali pa zelena in


je zelena tudi voda, so se v naš bazen defintivno naselile alge.

 

Lahko so zelene ali rumene, teh se lahko znebimo na precej preprost način, če pa se pojavijo rjave ali črne alge (najbolj zoprne), pa je najbolje bazen kar izprazniti in jih fizično odstraniti.

 

Ali ste vedeli da alge sčasoma postanejo odporne na klor, zato so v izdelali posebne tekočine, t.i. algicide, ki preprečujejo njihovo rast in jih uničujejo.

 


Kako alge nastanejo?

 

Razlogov je več, v vodi je lahko premalo dezinfekcijskega sredstva ali pa je pH vrednost vode neprimerna. Na pojav alg lahko vplivajo tudi:

  • kopalci (njihov znoj, sredstva za sončenje ali druga kozmetična sredstva),

  • temperatura vode (predvsem, ko je višja od 28° ),

  • nevihte in močnejši nalivi, ki s seboj prinesejo umazanijo (po vsaki nevihti je dobro izvesti šok terapijo z dezinfekcijskimi sredstvi).

Vse našteto običajno deluje vzajemno in že najmanjša motnja lahko poruši občutljivo ravnovesje v vodi. Zato pa uporabljam algicid.

 


Vas zanima kako narediti domače razkužilo? 

Več na spodnjem prispevku...

Kako narediti steklenico preprostega domačega razkužila